JVEC wetenschapsjournalistiek
Wilt u meer informatie?
Stuur een
e-mail, of bezoek eerst de introductiepagina van JVE Communicatie

 



Simulatie van samenklonterende poederdeeltjes door Dr Stefan Luding, werkzaam aan de TU Delft.

 



De mogelijkheden bij het Unilever Health Institute om (voedings)ingrediŽnten te analyseren zijn recentelijk vergroot door de aanschaf van een computer gestuurd pipetteerstation (foto Unilever)

 

 

Ziekten zoals reuma en de ziekte van Crohn worden veroorzaakt door ongecontroleerde ontstekingsprocessen.
Om die te stoppen moet een medicijn in de geactiveerde endotheelcellen worden gebracht. Groningse onderzoekers gebruiken hiervoor in hun testsysteem dexamethason. (illustratie vrij naar Dr. R.J. Kok) 

 

 

Natuurwetenschappen
JVEC Wetenschapsjournalistiek verzorgt in opdracht van vakbladen en uitgeverijen (als freelancer) journalistieke publicaties op het gebied van natuurwetenschappen, voor vakbladen, websites etcetera. Het accent ligt op chemie, voeding en farmacie. Hierbij kan het gaan om interviews, het schrijven van (overzichts)artikelen inclusief illustraties en/of info-graphics, maar ook om eindredactie.

Populair maar correct
Wetenschapsjournalistiek betreft het vroegtijdig signaleren van nieuwe ontwikkelingen, waarna die op een voor een breed publiek begrijpelijke manier worden gepresenteerd. Vaak worden hierbij schematische tekeningen gebruikt, de zogenaamde info-graphics.

Sinds 1995 verzorgt JVEC journalistieke publicaties, die qua niveau variŽren van wetenschappelijk tot populair. Dat laatste is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet gemakkelijker. Ingewikkelde wetenschappelijke informatie moet dan immers op een toegankelijke manier worden weergeven, vaak voor mensen werkzaam in een ander vakgebied. Hierbij mag de wetenschappelijke correctheid echter geen geweld worden aangedaan.

Een eerste vereiste voor het 'populariseren' van een wetenschappelijk onderzoeksresultaat is, dat je dit onderzoek als wetenschapsjournalist zťlf begrijpt.

Dr Ir Jaap van Ede, de oprichter van JVEC, is ingenieur en gepromoveerd op het gebied van levenswetenschappen en procestechnologie. Die ervaring vormt een goede basis voor het kunnen begrijpen van de ontwikkelingen in tal van natuurwetenschappelijke disciplines. Zoals de procestechnologie, maar ook (industriŽle) chemie, biotechnologie, voedingsmiddelentechnologie, farmacie en gezondheidswetenschappen. Hieronder staan de belangrijkste vakgebieden waarover JVEC Wetenschapsjournalistiek publiceert, opgesomd:


Chemie en chemische industrie

  • Chemie (R&D)

  • Biochemie

  • Chemische Procestechnologie

  • Proceskunde (fabrieksontwerp)

  • Biotechnologie

  • Laboratoriumtechnologie

Voeding en voedingsmiddelenindustrie

  • Voedingsmiddelentechnolgie (R&D)

  • Biotechnologie, genetische modificatie

  • Novel foods, functional foods, personal foods, nutraceuticals

  • Voeding & gezondheid

  • Verpakkingstechnologie

Geneesmiddelen en farmaceutische industrie

  • Farmacie (R&D)

  • Biotechnologie, genetische modificatie

  • Nutraceuticals

JVEC  Achtergrondinformatie voor opdrachtgevers

Dr Ir Jaap van Ede, de oprichter van JVEC, is lid van de volgende organisaties:
  • NVJ         (Nederlandse Vereniging van Journalisten)
  • KIVI        (Koninklijk Instituut van Ingenieurs)
  • NBV        (Nederlandse Biotechnologische Vereniging)
  • KNCV     (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging)

De artikelen van Jaap van Ede  verschijnen regelmatig in vakbladen van alle grote Nederlandse uitgeverijen, referenties op aanvraag.

JVEC is door de belastingdienst aangemerkt als een zelfstandige onderneming (VAR-verklaring). 

Terug naar intro
© C.J. van Ede 1997-2014 Nederland (Holland)
Disclaimer
  Laatste update:
  09-09-2014
E-mail